Zondag, 16.04, paaszondag.
Ik heb eigenlijk een foutje gemaakt. Omdat ik zo gretig was om David van Michelangelo te willen zien, ben ik dat eerst gaan doen. Fout. Ik zeg niet dat alles daarna in het niets verzonk, maar niets kon meer typpen aan dat formidabele beeld.
Heel verrassend maar toen ik gisternamiddag terug op mijn hotelkamer kwam bleken de klokken van Rome geweest te zien. Op het bed lagen een aantal chocolade eitjes uitgespreid. Héél leuk van de klokken, maar ja Rome is niet zo gek ver van hier.
Dus vandaag was het Pasen. Bij het betreden van de ontbijtruimte wensten de mensen van dienst mij direct een goede Pasen 'Bueno Pascua'. Als bijna volleerde Florentijn wenste ik hun ook een bueno Pascua. Zonder blikken of blozen.
Het was bewolkt, regende echter niet. Het was ook niet zo gek warm dus dit leek mij een goede dag om naar Oltrarno (Over de Arno) te gaan. De 'nieuwe wijk' aan de andere kant van de Arno. Volgens de Capitool reisgids was daar ook wel wat te zien, vooral op de berg.
Bekeken vanaf het hotel leek die berg wel mee te vallen en de kerk op de top ervan was duidelijk te zien. De reisgids gaf een wandeling aan van 2u. Rugzak opgezwierd en met een vrij stevig ontbijt achter de kiezen ik op weg. Op de brug over de Arno nog een fotootje meegepikt van de Ponte Vecchio, een eindje wandelen langs de Arno tot aan de Piazza Guiseppe Poggi en ik was al aan de wachttoren. Het enige nog vrij goed bewaard gebleven bouwwerk van de stadsmuren van Firenze.
Op het stadsplan staan vanaf daar een r
ode weg (= niet berijdbaar) met zeven kronkels van haarspeldbochten. Zoals je die aleens ziet tijdens een bergrit in de Tour. Ik wist direct hoe laat het was. Ik keek omhoog en zag alleen maar groen en bomen. De asfaltweg naast de wachttoren nodigde nochtans vriendelijk uit om naar boven te gaan.
Na zo ongeveer 500m kruiste de inmiddels veel smaller geworden asfaltweg een straat. Die stak ik over en, weg asfalt, ik stond voor een klimmende zandweg waarop hier en daar met betonplaten een terras gemaakt was. Achter mij hetzelfde scenario. Dus koos ik maar voor het pad dat het dichtste bij mijn voeten lag. Na weer ongeveer 500m, weer een straat. Inmiddels wist ik dat ik gewoon moest oversteken en verder omhoog gaan. De zandweg was echter vervangen door trappen, zowel links als rechts van de bergwand. Die trappen waren echter geen gewone trappen, de optreden waren hoger dan wij gewoon zijn en de platte zijde kon je niet met één stap overbruggen. De rits van mijn trui stond al helemaal open (je ziet dat renners op een bergflank in de Tour ook doen). Gelukkig was het nog vroeg in de voormiddag, bewolkt en niet zo warm. Flink ademhalen en hop omhoog !
Er leek geen einde aan te komen. Toen dit toch in zicht was dacht ik weer een straat te moeten oversteken. Dag Jan ! Er stond mij weer een gelijkaardige trap te wachten. Ondertussen was ik al een eind boven de daken van de Florentijnse huizen. Rap een fotootje daarvan maken.
Er volgden nog twee reeksen trappen en de twee uur van de reisgids kwamen heel snel in zicht. Ik was nog geeneens boven ! Aan alle goede dingen komt een einde en ik mocht weer een straat oversteken. Een eindje boven mij zag ik een borstwering met enkele mensen daarachter. Bijna was ik er. Het klimmende zandweggetje leek mij een aangename afwisseling van de reuzentrappen die ik achter mij had. Weer een straat en dan ... opnieuw trappen. Tot aan de borstwering die ik van beneden gezien had. De laatste loodjes zouden altijd het zwaarste wegen maar ik was ondertussen geëvolueerd tot een soort berggeit (of -bok ?) en naam gezwind de laatste hindernis om op het grote Piazzale Michelangelo aan te komen. Direct een rustbank opgezocht en de omgeving eens bekeken. De 2u zaten er op en ik was nog niet eens op de top van de berg waar de kerk stond.
De Piazzale Michelangelo is zo ongeveer een tiental voetbalvelden groot. Er stonden flink wat marktkramers met allerlei waren. Aan de overzijde waren ook enkele tientallen campers geparkeerd. Neen, geen Hollanders. Allemaal Italianen en aan de nummerplaten te zien uit alle delen van Italië.
Ondanks het nog vrij vroege uur was het er behoorlijk bevolkt.
Je had er ook een prachtig uitzicht over Firenze, goed voor enkele foto's. Natuurlijk kan op dit plein een copie van de beroemde David niet ontbreken.
Na langs de kraampjes gewandeld te hebben, ik kocht ook een schort voor ons Goedele, klauterde ik verder de berg op. Enkele honderden meter verder kwam ik aan de kerk van San Salvatore al Monte. Dit was echter niet de kerk die je van beneden zag. Dit was een vrij sober uitziende Franciskaner kerk. Ik ging binnen want de mis was juist uit. De pastoor moest blijkbaar dringend ergens zijn want ik had nog niet goed en wel rondgekeken of het licht ging uit.
Dus terug naar buiten. Aan de deur stond een bedelaar en omdat het Pasen was gaf ik hem een halve euro wat mij alle heilwensen van het heelal opleverde.
Hij vroeg of ik naar de kerk wou ? 'Chiesa al monte ?' Ik -si- , Hij 'Vene, vene' en hij troonde mij mee door een tuin en een rotspaadje. Omhoog natuurlijk. Uit hetgeen hij nog vertelde maakte ik uit dat dit een binnenweg was naar de kerk waar direct de mis zou gaan beginnen. Ik achter die kerel aan.
Eens op het platform van de kerk aagekomen lag links het kerkhof. Er stond een prachtige romaanse toren waarvan de klokken uitnodigden de mis bij te wonen. Ik zette mij in positie om een foto te maken. Na enkele klikken hoorde ik : Signore ! Signore ! Ik draaide mij om en een suppoost wees naar een bordje (verborgen achter een daaropgekleefde aankondiging). Geen foto's maken ! Ik scuzie-rde mij met Italiaanse zwier. Toch bezocht ik het kerkhof omdat ik van bij de inkompoort een imposante villa had zien staan. Dit bleek een oude graftombe te zijn. Heel dat kerkhof stond daar vol van, de ene al mooier dan de andere. Ook de nieuwere graven waren imposant. Pittig detail : op verschillende recente grafstenen lagen paaseieren ! Een rare maar eigenlijk symbolisch zinvolle gewoonte.
Bij het buitengaan scuzierde ik mij nog eens bij de suppoost en wenste hem bueno Pascua. Hij antwoordde lachend hetzelfde. Blijkbaar word beleefdheid door sommige mensen toch nog op prijs gesteld.
Dan stond ik op het kerkplein. Er waren nog volop mensen de kerk aan het binnengaan dus ik er achterna. De mis was al bezig. Een groot koor, met veel jonge mensen, was één of andere psalm aan het zingen. Voor welke van de gebeden weet ik niet maar het klonk heel mooi. Ik bleef luisteren en omdat er vlak voor mij een stoel vrij was ging ik maar zitten. Ik keek de kerk rond en vond dat die wel mooi was. Vermits de mis bezig was vond ik het niet meer dan respectvol om te wachten tot ze uit
was om foto's te nemen. Een goede beslissing. Toen de pastoor aan het woord kwam en de gelovigen welkom heette in de kerk van San Miniato al Monte begon ik te luisteren naar zijn betoog. Hier en daar verstond ik er wel iets van, kon daarom vrij goed volgen. Die mens was ronduit schitterend. Niet zo plechtig als bij ons. Neen, hij stond daar te lachen en te gesticuleren en bracht zijn boodschap als een echte showman. Aangenaam. Ik begon de mis te volgen. Meer en meer begon ik dingen te herkennen en te begrijpen. Eerlijk gezegd deed het deugd om daar de (Paas)mis bij te wonen. Ook de vredeswens was plezant. Iedereen gaf de mensen rond hem/haar een hand en wenste Bueno Pascua. Ik ook heb toch een tiental mensen een vrolijke Pasen gewenst.
Na de mis werden voor
diegenen die het wilden de paaseieren gezegend en mochten de toeristen hun gang gaan. Goed voor een aantal foto's.
San Miniato al Monte is één van de best bewaarde romaanse kerken van Toscane. Zij werd gebouwd in 1018 boven het graf van de christelijke martelaar San Miniato, een rijke Armeense koopman onthoofd in de 3de eeuw door keizer Decius.
Op het fronton van de kerk staat een beeld van een adelaar die een baal textiel vasthoud. Het symbool van de machtige Arte di Calimala, de gilde van de wolimporteurs, die de kerk in de middeleeuwen financierden.
In de zware klokkentoren stonden vroeger kanonnen die gericht waren op de troepen van de Medici's in Firenze.
Op de afdaling naar de Piazzale Michelangelo dronk ik in een bar een lekkere, uiterst verdiende, caffelatte.
De afdaling ging veel vlotter dan de klim en inderdaad een uurtje later stond ik beneden aan de Ponte Vecchio. Ondertussen was het beginnen regenen. Om te eten geen terrasje maar een ristorante in een galeria. Ik was van plan om in de namiddag de tuinen van Boboli te bezoeken maar dit viel dus le
tterlijk in het water. Terug naar het hotel. Daar heb ik een stukje gelezen in een uiterst interessant boek. Ja Krista, ik waande mij terug in Egypte want het was een avonturenroman over een politie inspecteur in Luxor. Ik geef het je zeker om ook te lezen. Je herkent er veel in.
Na een uurtje was het gedaan met regenen en werd Firenze weer in een zonnebad gedompeld. Voor mij het sein om terug de stad in te gaan en mijn onblusbare honger naar cultuur een beetje te voldoen. In de reisgids had ik een museum gezien dat m.i. ook de moeite waard zou zijn.
Het Museo Del Bargello was dit. Dit museum kende diverse bestemmingen : gebouwd in 1255 als stadhuis, in de 16de eeuw de zetel van de politie en gevangenis. Tot 1786 vonden er hier nog executies plaats ! In 1865 werd het, na een grondige restauratie, geopend als een van de eerste nationale musea in Italië.
Je vind hier een prachtige verzameling beelden van o.a. Michelangelo, Donatello, Giambologna en Cellini. Hier staat bijvoorbeeld de Bacchus van Michelangelo en de Mercurius van Giambologna. Verrassend genoeg staat hier ook een David, niet die van Michelangelo maar van Donatello. Een beeldje
dat je hoogstwaarschijnlijk ook wel iets zal zeggen.
Er is ook een schets van Leonardo da Vinci over een beruchte persoon die hier geëxecuteer is. Een zekere Bernardo Baroncelli werd door een raam van het Bargello gehangen als waarschuwing voor andere samenzweerders. Dit zegt je niets ? Haha, dit is nu net wat Hannibal Lector vertelde aan die politie inspecteur. Toevallig heette die ook Baroncelli en Hannibal wou hem hetzelfde lot laten ondergaan als zijn beruchte voorvader. Het raam werd in de film echter het raam van het Palazzo Vecchio. De scenes hier voorafgaande in de film werden in de bibliotheek van het Bargello opgenomen, die echter nu spijtig genoeg gesloten is voor het publiek.
De diverse zalen van het Bargello mogen gerust gezien worden, vooral de wapenverzameling is imposant.
Ondanks de inkomprijs van € 7 mocht je natuurlijk weer geen foto's nemen. Dus behelpen wij ons met ingescande postkaarten.
Na een smakelijke 'bistecca al Fiorentina' en een goede bicchieri rosso was het bed in mijn hotelkamer meer dan welkom.