zaterdag, juli 25, 2009

FAILTE ! Henry VIII

De zon was nog verborgen achter een wolkensluier 's morgens. Geeft wel een beetje raar effect aan de foto's.
Eens te meer was ik bij de eersten om on-te-hoppen bij Neil. Hij was ditmaal blijkbaar in een leraarsbui (nieuw woord !) want hij vroeg ons of we ook wisten dat Ierland (Ireland) ook nog anders genoemd word ? Natuurlijk wisten ik en de andere vroege vogels dit. Haha ! Beautifull ! Maar weten julie ook waar de naam 'Eire' of 'Erin' vandaan komt ? Hier liet onze kennis het afweten. Trots omdat hij ons weer iets kon bijleren vertelde hij ons dat dit de naam was van een Keltische prinses uit een ver verleden. Een zo aanbiddelijk kind dat bijna alle Keltische stammen haar erkenden. De andersdenkenden noemden het grondgebied van die stammen 'het land van Eire'. Vandaar.

Nu vragen jullie je waarschijnlijk af wat die titel 'Henry VIII' eigenlijk wil zeggen ? Gewoon de naam van de Engelse koning die voor de zoveeltste maal wou trouwen, geen toelating kreeg van Rome en daarom afscheurde. Hij noemde zijn kerk 'the church of England' , stelde zijn voorwaarden aan de geestelijken en trouwde toch voor de zoveelste maal. De Anglikaanse kerk was ontstaan.
Vermits Ierland toen onder Engels gezag stond volgden vele bisdommen deze afscheuring. Later bleven zij broederlijk (is dit niet christelijk ?) naast elkaar bestaan. Nu spreekt men, wanneer men de Anglikanen bedoeld, als 'the church of Ireland'. En nu is Christ Church Kathedraal , die ik vandaag wou bezoeken, toch Anglikaans zeker.
Ik zei het al : je kan Dublin niet bezoeken zonder een duik in de geschiedenis. Dus nu ook weer.

CHRIST CHURCH CATHEDRAL
De snode Vikingen hadden blijkbaar een meer profaan gehalte gekregen. Zij waren het die in1038 op de plaats van de huidige kathedraal een kerk bouwden. Dit in opdracht van hun toenmalige Deense viking koning van Dublin, Sitruic Silkenbeard.
Zijn huidige vorm kreeg de kerk in ongeveer 1172 door toedoen van een Normandische ridder, Richard de Clare, bijgenaamd 'Strongbow'. Aartsbisschop Laurence begon toen ook de Keltische tradities aan te passen aan meer Europese maatstaven. De kanunniken werden Augustijner monniken en de lithurgie werd ook aangepast. In 1530, met Henry VIII, weer hervormingen (reformatie).
In de nederlandstalige folder kan je lezen : Het geloof is hervormd, maar de opvolging ononderbroken, het is een directe opvolging van zowel het Keltische als het middeleeuwse Christendom en een continuïteit van de Enige Heilige en Apostolische Kerk van Christus.
Of je dit nu hoogdravend vind of niet, feit is dat er altijd een boel geestelijken zijn om je welkom te heten, onafhankelijk van welk geloof je hebt of zelfs niet gelovig bent. Je bent een broeder en zal daarom gezegend worden door God die er voor iedereen is. Toch wel een beetje mooi ! Op één van de bogen kan je lezen :
Go mbeannai Dia dhuit.
Vraag me niet hoe je het uitspreekt, het wil gewoon zeggen : God bless you.

In de kathedraal zelf zijn een aantal kunstwerken te bezichtigen : het graf van Strongbow, de kerkbank voor de burgemeester, de houders van het Grote Zwaard (later hierover meer) en de scepter, de staatsbank voor de president van Ierland, verschillende kapellen van ridders, heiligen, enz... Er is ook een gigantische crypte met een ongelooflijk mooi gewelf. Hier staan ook een aantal 'schatten' die je niet mocht fotograferen.Heel bijzonder is een overdekte brug die verbinding geeft met het Kapittelhuis en vandaaruit met een tentoonstelling 'Dublinnia'. Maar dat is voor straks !

Ik ben niet echt een pilaarbijter maar heb toch wel genoten van dit bezoek. De hartelijkheid die de geestelijken uitstraalden waren helemaal niet missionerend.

Later, op de bus, vertelde Neil dat de kerk een hoogst ongewoon relikwie herbergde, wat ik echter niet had gezien : een gemummifieerde kat en muis !

Geen opmerkingen: