vrijdag, juli 24, 2009

FAILTE ! De 'Shamrock'

Een voorbij denderende trein wekte mij om ongeveer 6u30. Ondanks mijn vrees had ik er de hele nacht geen last van gehad. Vermits ik gisteravond de werking van de douche al had getest werd het er geen koude. Daarna tijd zat om naar de 'breakfast suite' te gaan.
Haha !! Een echt Iers ontbijt : spiegeleitjes, spek, bonen in tomatensaus, worstjes, black- en white pudding, toast en koffie. Verschillende granen, yoghurt, confituur ontbraken ook niet. Maar geen ander beleg, geen kaas of zoiets. Volgens de kirrende dame van een ouder echtpaar aan de tafel naast mij was vooral de blackpudding 'lovely'. Ik vond het gewoon iets te zoute stukjes beuling, niks om over naar huis te schrijven (tiens, ik doe dat toch nu). Enfin, het ging er wel in. Een goede bodem om Dublin plat te lopen ! Tenminste tot aan de bushalte aan het kruispunt van 0'Connellstreet waar de 120m hoge 'Spire' staat.
Good morning sir, how's the craic ?
De welkomwoorden van Neil ! En ... haha, dat kende ik, dus : Very fine, the craic is good ! Was dan ook mijn antwoord. Van ons Freya en van een vorige reis naar Ierland kende ik het woordje 'craic' (zowat uitgesproken als krak). Het betekent lol, stemming, gevoel, maar kan ook over gebeurtenissen, gevoelens, schandalen gaan.
Blijkbaar was Neil in een goede stemming. Hij begon direct uitleg te geven over The Spire : dat de meeste Dubliners dit monument nu wel goed vonden, maar dat het teveel gekost had, dat er vele bijnamen voor waren, zoals 'the stiletto in the ghetto', de 'rod to God', de 'erection at the Intersection' en de 'stiffy by the Liffey'.
Enfin het was die Liffey die wij overstaken via de O'Connellbrug. Via Westmorelandstreet reden we naar Trinity College met zijn vermaarde Old Library en het 'Book of Celts'. Tijdens een vorig bezoek bezocht ik dit uitvoerig en liet het dus nu, letterlijk, links liggen.
Het stukje Westmorelandstreet van de Liffey tot aan Trinity is ongeveer een tweehonderdvijftig meter lang maar heeft een bewogen geschiedenis. Het maakte vroeger bij de Vikings deel uit van hun nederzetting en er was een grote slavenmarkt gevestigd. Vikings kochten en verkochten er Kelten om dienst te doen als galeislaaf, bouwvakker, enz...
We reden verder om tenslotte, na diverse andere stops, halt te houden aan Saint Patrick's Cathedral.
Pff ! Een kerk, hoor ik jullie al zeggen. Inderdaad, maar wat voor één, en van en voor wie ?
Saint Patrick is niet zomaar de eerste de beste heilige. Hij is de patroonheilige van Ierland en op zijn naamdag, 17 maart, is het Ierse Nationale feestdag. Niet alleen in Ierland, maar over de hele wereld word dit gevierd. Iedere Ier zal je kunnen vertellen wat dit feest inhoud.
Terug eventjes de geschiedenis induiken :
Voor zijzelf het onderwerp werden van invallen en onderdrukking deden de Ierse Kelten geweldig aan dit spelletje mee. Als onbeschaamde rovers plunderden zij hun Britse buren. In Wales, nochtans ook Keltisch, roofden zij slaven waaronder een 16 jarige jongen, Maewyn Succat. Hij wist echter zijn gevangenschap te ontvluchtten naar het vasteland, naar Gallië en Italië. Hij verbleef in het klooster van Lerins bij Nice waar hij priester gewijd werd. Hij maakte carriere en werd zelfs bisschop van Auxerre. In een visioen werd hem duidelijk dat hij terug naar Ierland moest om daar de heidenen te kerstenen. Omwille van zijn kennis van de Ierse taal en mentaliteit werd hij daar ook een soort bisschop. Ondertussen had hij de naam van Patricus aangenomen. Hij richtte tal van scholen en kerken op en schreef een bekende aanklacht tegen de prins van Wales die de christenen wreed behandelde.
Er bestaan vele legendes over hem. Die van het verdrijven van slangen met zijn donderende stem waardoor Ierland slangenvrij werd. Maar in het bijzonder die van het klaverblad, de shamrock. Patricus zou aan de niet gelovigen het mysterie van de heilige drievuldigheid hebben uitgelegd met behulp van witte klaver : drie blaadjes op één stengel. Vandaar dat het klaverblad de nationale bloem van Ierland is en de officiële kleur groen is.
In vele streken van Ierland offert men nog altijd een zwarte haan opdat het op zijn feestdag mooi weer zou zijn. Natuurlijk gaat dit feest gepaard met de nodige spijzen en vooral véééééél drank.

Terug naar de kathedraal. Een legende zegt dat bisschop Patrick de heidenen doopte in een bron die ooit in het park naast de kathedraal lag. Sinds de vijfde eeuw staat er wel een kerk. De Noormannen bouwden in 1191 een stenen kerk en sinds ongeveer 1749 heeft de kathedraal haar huidige vorm.
Saint Patrick's Cathedral heeft altijd een grote bijdrage geleverd aan het Ierse leven. Het was hier dat in 1742 voor de eerste maal de Messias van Händel werd opgevoerd door het plaatselijke kerkkoor in samenwerking met het protestantse van de Christ Church Cathedral.
Er waren ook verschillende bekende dekens, zowel plaatselijk bekend als internationaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jonathan Swift ? ... Gullivers reizen ? Valt hij ?Er liggen graven van Cork en Kildare begraven naast vooraanstaande Hugenoten. De kerk is ook de thuisbasis van de Knights of Saint Patrick, een door King George III in 1783 gestichtte ridderorde. Enfin, de kathedraal belichaamt de geschiedenis en het erfgoed van het Ierse volk vanaf de vroegste tijden tot aan de dag van vandaag.
Er ontbreekt nog één naam om het compleet te maken : diegene die in de 19de eeuw het grootste deel van de restauraties sponsorde, Sir Benjamin Guinness.



1 opmerking:

Goele zei

Die bijnamen voor the Spire: gewéldig :-)