Zoals ik in vorige al zei kan je rechtstreeks, via de boogbrug, van Christ Church naar het Kapittel er van en van daar naar een tentoonstelling 'Dublinia'. Ik verkoos even buiten te gaan en de officiële ingang van dit gebeuren te gebruiken. Een groot spandoek maakte duidelijk dat het hier om een tentoonstelling gaat over 'The Viking World' , de mannen uit Vik. Vik is het oude noorse woord voor 'baai' of inham. Dit is momenteel de meest aangenomen oorsprong van het woord 'Viking'.
Een andere verklaring, die nog altijd opgang maakt, uit het oud-Noors is : Man die op zee vecht.
Beiden lijken mij aannemelijk.
Zoals iedereen weet is 'Noormannen' ook een wereldverspreide naam voor dit illustere volkje. Als polyglotte Vlaming herkennen wij hierin natuurlijk de naam 'Normandië'. Denk je hierover even na dan merk je dat de geschiedenis en de invloed van deze heren véél verder gaat dan op het gedacht blijkt. Nu nog altijd ondergaan wij de invloed hiervan.
Verdiep je je even in de geschiedenis van West-Europa, of bezoek je Ierland, dan word het duidelijk dat er een voortdurende strijd was tussen koningen en ridders die Normandische 'roots' hadden.
Ook veel verder waren de Vikings bekend : Was het Eric De Rode die Amerika ontdekte of was het die Ierse monnik (die ik beschrijf in mijn reisverhaal over Ierland van enkele jaren geleden), of was het toch die Genovees in Spaanse opdracht Christofer Columbo ?
In het midden-oosten had je vroeger het 'Heilig Roomse Rijk' met Byzantium (Istanbul) als hoofdstad, omgeven door vijandige staten en heersers. Zoals het elke zichzelf respecterende vorst behoort, had ook de keizer van dit rijk bodyguards, lijfwachten. En die lijfwachten waren ... inderdaad, Vikings.
In de vroege middeleeuwen zakten Zweedse ontdekkers via de rivieren af naar het huidige grondgebied van Rusland dat vooral bevolkt werd door Slavische stammen. Zij voerden oorlog, dreven handel en uiteindelijk vestigden zij er zich. De Slavische bevolking noemden hem : de mannen met rood haar. In nu is rood in het toendertijd Slavisch toch 'Roes' zekers ! De stap naar 'het land van de 'Roes' naar Rusland is dan vlug gezet.
Een veel herkenbaarder invloed van de Vikings vinden wij ook in onze taal, in de namen van onze weekdagen. De oude Noordse en Keltische beschavingen kenden een week niet als kalender indeling. Zij noemden de dagen naar gebeurtenissen of goden. Je kon dan ook verschillende dagen met dezelfde naam na elkaar hebben : maandag komt van 'mentag', de dag dat de volle maan ongeluk bij de mensen brengt (herken je ons maandagmorgen product ?). De dinsdag was de dag dat er recht werd gesproken door het 'thing' de oudnoorse rechtbank. Een 'rechtszaak' is trouwens, met een oud-nederlandswoord, een 'geding'. Ook het Noorse parlement noemt de 'Thing'. Op de woensdagen ging men vol eerbied op de grond liggen om van de oppergod Wodan allerlei zegeningen af te smeken. De oorlogsgod Thor (haha eindelijk de vechtsporten !) werd dan weeral volop eer aangedaan op de donderdagen (en het kon donderen als Thor met zijn paard Sleipnir door de hemelwolken reed en bliksems rondslingerde !). Onze vrijdagen zijn dan weer genoemd naar de dochter van Wodan, Freya, een lief maar beslist meiske.
Heb je ook al eens veekoopmannen bezig gezien ? Die in elkaars handen staan te kletsen tot ze er blauw van zien ? Ook nog iets dat stamt uit de Viking geschiedenis. Meestal konden die vroeger niet schrijven en daarom was een open hand het waarmerk van eerlijkheid en oprechtheid en vredelievendheid. Probeer maar eens beleefd en vredelievend te zijn met een zwaard in je hand.
Pas onlangs is het veranderd, maar wie erfde vroeger de koningstroon in België ? Juist, de oudste zoon of de eerste mannelijke opvolger in lijn. Dit gebruik gaat ook terug tot de Viking gebruiken. Dit Viking gebruik zorgde voor een overschot aan jonge mannen die niets hadden en er dus op uit moesten om hun kostje te verdienen : geen land, geen centen ! Dan ga je het toch zoeken waar het is !
Dat ze veroveraars waren weet iedereen en iedereen heeft al boeken gelezen of filmen gezien over hun leven, hun daden, enzovoort. We kennen ook hun schepen : de drakkars. Een soort galeien met op de boeg een drakenkop. Verschenen die aan de kust dan kon je best je biezen pakken ! Er waren echter ook schepen zonder drakenkop, de schepen van de handelaars die volgden in het zog van de plunderaars. Die werden 'knarr' genoemd.
Dat de kerk honderden jaren lang tekeer ging tegen de Vikings is ook normaal. In eerste instantie kwamen die naar hier om te plunderen en waar zat de rijkdom ? In de kerken en kloosters.
Toen de Vikings hier gesetteld waren, gingen zij zich meer met andere dingen bezig houden. Er waren ook heel bekwame ambachtslui bij en West-Europa was toe aan een opsmukbeurt. Zij bouwden huizen, kerken en ontwikkelden kunsten. Van ongeveer die tijd stamt ook het gebruik om hun schilden op te smukken met allerlei tekeningen en afbeeldingen. Voordien waren het meestal onheilafwerende symbolen die er op stonden. De mensen die dit deden werden 'schildenmakers' genoemd. Het vak 'schilder' was geboren !
DUBLINIA
Het museum heeft verschillende verdiepingen en elke verdieping vertelt een verhaal uit een bepaalde periode van de geschiedenis : met foto's, gebruiksvoorwerpen, voorstellingen uit het dagelijks leven, enz.. Natuurlijk is er bovenaan ook de gebruikelijke museumwinkel waar je allerlei souveniers kan kopen uit de Vikingtijd en uit het hedendaagse Ierland. De nep-hoorns vliegen er de deur uit.
Wil je alles op je gemakske bekijken dan heb je toch vlug meer dan een uur nodig en altijd staan de mensen van daar je bij om uitleg te geven.
Hoogtepunt van de tentoonstelling was voor mij de gereconstrueerde drakkar uit Roskilde.
Minder positief, maar daar kan de organisatie niet aan doen, was een kwetterende groep Italiaanse pubers, zo'n vijftigtal, die meenden dat ze Vikings waren.
Ik hoor graag Italiaans maar dit was net iets te veel en dus was ik blij dat ik rust vond op de bus van Neil die richting Phoenixpark reed. En daarna tijd voor een Guinness !