zaterdag, juli 21, 2007

1U = GOED, MAAR 5 VOOR IS BETER ! -deel 2-

Jaja, ik weet het. Het was niet echt een 'sightseeing' rondrit door Bristol, maar we hebben toch een flink stuk van de stad gezien. Trouwens, ik was bijna vergeten te vertellen dat Bristol bij mij een belletje deed rinkelen : Tot voor enkele jaren werd hier ook de Concorde gebouwd. Er zijn zelfs vroeger een soort gevechtsvliegtuigen gebouwd die Bristol noemden.

Nog iets uitleg, voor de leken lezers, over de titel van deze blog '1U=GOED, MAAR 5 VOOR IS BETER'. Een busreis over lange afstanden waarop je iets wil zien vraagt een strikte organisatie. Onze gids Hugo was daar een 'krak' in. Bijvoorbeeld : 'Beste mensen, wij gaan nu even kennismaken met Oxford. Wij hebben daar ongeveer 1u30 tijd voor, dus aub terug zijn op de coachparking om 16u30. 16u15 zou beter zijn want dan zijn we zeker tijdig in het hotel om te overnachten en om ons voor het diner nog even op te frissen'. Vandaar.


Dag 2, dinsdag 10 juli


Nog voor de ijverige deskbediende ons wekte waren wij al gepakt en gezakt aan de receptie om aan het ontbijt te verschijnen. Het was de eerste kennismaking met het 'breakfast' : toast, jam, broodjes, bacon, ei, worstjes en 'black pudding' (ook witte). Voor ons, continentelingen, al een beetje ongebruikelijk maar 'black pudding' ! Zowel zwarte als witte stukken bloedpens ! Tsja, toch even geproefd en het was helemaal niet slecht.
Na het ontbijt reden wij onze koffers buiten. Vroeger werden koffers gedragen maar tegenwoordig hebben die 2 of meer wieltjes en hoef je ze niet meer te dragen : je rijd ze buiten. Carlo, chauffeur/krachtpatser, plaatste alles in de buik van de coach en wijlle weg.




Via de M4 reden wij langs de Severn richting noorden, naar de majestueuze Severn Bridge waar wij de rivier overstoken om zo in Wales (Cymru in het Welsh) aan te komen. Terwijl wij door het onverwacht groene landschap van Wales reden vertelde Hugo over de beroemde Welshe mannenkoren. Als illustratie liet hij een stukje muziek horen dat er mocht zijn. Dit verleidde mij om op onze eerste stop, in Haverfortwest, een cd'je te kopen.


(internet afbeelding)

De hoofdstad van Wales is Cardiff waar we kort mee kennismaakten. Cardiff is in het Welsh 'Caerdydd' : Caer betekent fort of kasteel. Dydd zou een verbastering zijn van 'Taff', de rivier waaraan het kasteel stond. Cardiff zou dan betekenen : het kasteel aan de rivier Taff. Pas sinds 1905 heeft Cardiff stadsrechten. In 1955 werd het de hoofdstad van Wales. Het was dus een tijdje de jongste hoofdstad van Europa (de wereld ?) tot er een heel deel Oostblokstaten (en ook Eritrea bijv.) onafhankelijk werden.Cardiff ontstond in 1903 rond een kasteel van de Vikings, die het bouwden op de plaats waar daarvoor een Romeins castellum stond. De Vikings controleerden het Briston Channel en ontwikkelden de stad als handelscentrum. Hun talenten kennende zullen zij van hieruit ook wel rooftochten ondernomen hebben naar andere streken.



Ik weet niet of jullie het belangrijk vinden maar een bekende persoon, in voetbalmiddens toch, die in Cardiff geboren werd is Ryan Giggs (29 november 1973).






Met enkele krachtige 'stuurzwenken' voerde Carlo ons verder over de M4 richting Swansea om in de vroege namiddag in Haverfordwest aan te komen. 'Beste mensen, wij hebben ongeveer ... dus aub tijdig terug aan de coachparking...je weet...'
Haverfordwest is een belangrijk marktstadje in Pembrokeshire. De stadsnaam betekent 'oversteekplaats gebruikt door geitenbokken'. 'Haver' is afkomstig van het oud Engels 'haefar' wat geitenbok betekent en 'ford' van oversteekplaats in de rivier. In dit geval de Cleddau. De inwoners spreken de naam van hun stad uit als 'Harford'.
Ook hier staat een kasteel gebouwd door de Vikings ergens in de 12de eeuw. Het gedeelte dat je nu kan bezoeken dateert uit de tijd van Queen Eleanor, vrouw van Edward 1. In de jaren 1640 werd het kasteel grotendeels vernietigd gedurende de burgeroorlog. Dit op order van een zeker Oliver Cromwell. De brief waarin zijn bevel staat bestaat nog steeds. Na de wederopbouw werd het kasteel gebruikt als gevangenis.
Het is een klein, maar mooi stadje. Vergeet zeker niet de paar foto's te bekijken op mijn fotohoekje.
Bekende Haverfordwestenaars zijn o.a. : Christian Bale, acteur in Empire of the Sun, Batman. Suggs, de leadsinger van Madness. Mark Delaney, voetbalspeler.
Na de inwendige mens versterkt te hebben in de plaatselijke bakkerij of broodjeszaak stegen wij terug in onze coach om te vertrekken naar Fishguard. Hier namen wij de ferry en staken de Ierse zee over naar Rosslare. De overtocht duurde 3u30 en was kalm. Toch voelden wij de deining van de Ierse zee iets meer dan de kanaaldeining.
Na de vlekkeloze ontscheping in Rosslare voeren wij langs de kust verder richting Waterford waar wij gingen overnachten in hotel 'Days Hotel', het vroegere 'The Bridge Hotel'
Waterford is ook gesticht, rond 914, door de ijverige Vikings en de naam komt van het Oudnoorse 'Vedrarfjord' wat 'winderige fjord' betekent. Het ligt aan de rivier Suir, uitgesproken als het engelse 'sir', in het County Kilkenny. Herinneringen aan die tijd zijn bijvoorbeeld de oude ronde Reginalds toren, genoemd naar de stichter van de stad Regnall. Ook een heel modern gestyleerde snek aan de oever van de Suir die wij bewonderden tijdens een avondwandeling verwijst naar de Vikings. Momenteel is Waterford vooral bekend voor het 'Waterford Crystal'.
Een historisch weetje : Ene Thomas Francis Meagher, bijgenaamd Meagher van het zwaard, een Ierse nationalist bracht uit Frankrijk een vlag mee. Een driekleur van groen, wit en oranje. De Ierse driekleur werd voor het eerst uitgehangen in Waterford en veroverde van daaruit heel het land.
De gezellige, warm aandoende hotelkamer van het Days Hotel deed mij nadien dromen van nog meer leuke Ierse dagen.

Geen opmerkingen: