vrijdag, mei 16, 2014

Langs de 'innengrenze', vrijdag 16.05.14

Vooraleer over mijn bezoek van heden aan Lübeck te vertellen, eerst wat kleine informatie.  Lübeck is een hanzestad.  Net zoals bijv. Antwerpen en Hamburg.  Deze laatste is iets meer, het is ook in vrij grote mate een vrije stad.  Je kan aan nummerplaten van auto's uit Hamburg duidelijk zien dat ze van daar komen, er staat bijna altijd HH in, Hamburg Hansestad.  Maar wat is nu een hansestad ?
Dit is een samenwerkingsverbond van een aantal, belangrijke, handelssteden.  Dit zowel in de Noord- als de Oostzee.  Dus zowat van de Belgische kust tot aan de Baltische staten.  Misschien hoor ik er binnenkort weer van als ik in Letland ben.  Hansesteden vierden hoogtij tussen de 13de en de 17de eeuw.  
Een pikant detail : tijdens W.O. II heeft Hitler Lübeck de titel van Hansestad ontnomen.  Dit als wraak omdat hij er geen toespraak mocht houden tijdens zijn verkiezing.
Ook plezant om weten is dat er in Antwerpen, aan het MAS, ook een Hanzestedenplaats is.
Ik heb het hééééél kalm aan gedaan vanmorgen maar het was nog voor 10 dat ik weeral afstapte op de Markt in Lübeck.  Dan maar op een terrasje een koffie gaan drinken en om 10 stapte ik op het Günter Grass Haus af, in de Glockengiesserstrasse.  Een kleine inkom en fotograferen kan maar zonder flash.  Ik kende Günter Grass van het boek, eigenlijk de film 'Die Blechtrommel'
Hij werd geboren in 1927 in het toenmalige Danzig, nu is dat Gdansk, een stad in Polen.  Op 17 jaar werd hij in 1944 opgeroepen tot de Waffen SS.  In 1945 werd hij gevangen genomen door de Amerikanen en in een gevangenkamp geplaatst.  Dit tot 1946.  Na zijn vrijlating werd hij beeldhouwer en begon later ook te schrijven.  In 1958 schreef hij De Blikken Trommel.  Ken je die film niet dan moet je hem toch eens huren want echt de moeite waard.  Martin Scorsese schreef : The first book I ever read was The Tin Drum bij Günter Grass.  Natuurlijk schreef hij gigantisch veel. Het was tof in zijn huis te zijn.
Het was een eind na 11u als ik zijn huis verliet.  Ik wist dat het Willy Brandt huis dan open zou zijn als er niks aan de hand was.  Dinsdag bleek er een electriciteitspanne geweest te zijn, daarom gesloten.  Nu ... een open deur.  Van hem heb je misschien al gehoord, maar toch : 
Hij werd geboren in 1913 in St.Lorenz, Lübeck.  Zoek je in het geboorteregister zijn naam dan zal je niks vinden want hij is geboren als Herbert Frahm.  Heel zijn studies heette hij zo.  Hij heeft vele sociale conflicten begeleid in de Weimar Republik.  Hij was ook al vroeg tegen het Nationaalsocialisme.  In 1933 veranderde hij zijn naam in Willy Brandt.  Doordat hij tegen de nazi's was moest hij uitwijken naar Noorwegen.  Ook hier werkte hij mee aan de sociale conflicten.
In 1947 werd hij burgemeester van West Berlijn.  Hij was erg benomen met de muur die de stad verdeelde.  Hij ontving ook Kennedy die zei : Ich bin ein Berliner ! In 1966 trad hij af als burgemeester en werd minister van buitenlandse zaken maar ook Bundeskanzler ! Hij bracht heel veel dingen aan die de Bundesrepublik veranderden door zich vooral te engageren voor de vrede en de vrijheid.  De vereniging van de beide duitse landdelen was voor hem een droom die werkelijkheid werd. Hij overleed in 1992.
Ik was wel wat benomen toen ik zijn geboortehuis verliet. 

Ik wandelde langs de Beckergrube naar de haven.  Aan de Musik- und Kongresshalle nam ik een ticket voor een havenrondvaart.  Een klein kwartiertje wachten  en de boot op.  De rondvaart duurde zowat een uur.  Wel mooi !  Na aankomst een foto van de Holstentor en terug naar het centrum waar ik op de Markt een kleinigheid at.  Dus daarna de bus genomen naar het hotel ! 
Morgen stap ik hier op en rij naar Bad Bodenteich.  Ik ga proberen dit te doen langs de Elbe !
Schuss !
 




2 opmerkingen:

Goele zei

Da's toch wel handig hè papa, zo meteen uw blog kunnen aanvullen. Jij moet niet alles neerschrijven en nadien bloggen, en wij weten ineens hoe het daar met je gaat!

Willy zei

Jawel, ik doe het veel liever zo dan vroeger na de reis !