dinsdag, augustus 24, 2010

VAKANTIE ETRETAT dag 3

Maandag 16 augustus,
De Normandische zon wekte ons en het beloofde een mooie dag te worden. Na een stevig ontbijt (en insiders weten wat ik daar mee bedoel) trokken wij naar het centrum van Etretat. De winkeltjes die wij tijdens ons vorig tochtje vluchtig hadden bekeken werden nu nauwkeuriger onderzocht. Ook de overdekte markt, zowat het aantrekkelijkste gebouw van het stadje, genoot onze aandacht. Vooral het winkeltjes in de hoek waar ze allerlei (nep)wapens verkochten hé Yves ! Vruchteloos zocht ik naar een 'baret', je weet wel zo'n potske dat wij een alpin noemen.De kindjes waren in ieder geval héél braaf bij het zien van al die prullaria. Natuurlijk uitte het verlangen zich in 'dat is mooi hé'. Wat de ouders beaamden.
Na een ommetje naar de zee togen wij richting '8/8' om de nodige inkopen te doen. Op weg naar ons huisje kwamen we langs de bakker en er lagen schitterende gebakjes in de etalage. OK ! Wie wil er wat ? Ons dessert voor vanavond hadden we in ieder geval al. Ons Goedele had ondertussen geleerd dat als je een gesneden brood wil, dit expliciet moet vragen.
Na het middagmaal verdeelden wij ons over twee auto's en reden naar Fécamp waar we, en het is ongelooflijk, direct een parkeerplaats vonden. We controleerden uitvoerig of je er wel mocht parkeren enzo, maar alles bleek in orde. Wij op pad. Via de jachthaven en een beetje siteseeing kwamen we bij het Palais Bénédictine. Wij wisten dat je in dit museum ook kon proeven, dus onze aandacht méér dan waard.
Eigenlijk was Fécamp een doodgewoon vissershaventje maar omdat ene Alexandre le Grand er naar een oud kloosterrecept begon Bénédictine te maken werd het natuurlijk wereldbekend in Frankrijk. Het museumgedeelte is zeker de moeite waard, ook het brouwerijmuseum (of hoe heet zoiets) waar je allerlei kruiden kon ruiken, proefen, enzo... De kindjes leerden dat kurkuma echt een kleurstof is wat je aan hun kleedjes kon zien.Dan de proeverij. Er waren drie soorten Bénédictine te proeven waaruit je moest kiezen. Ik koos de B&B, de simpelste, puur, zonder ijs. Ik ben helemaal geen (alcohol)kenner, maar het eerste slokje deed mij toch rillen. Echt lekker vond ik het niet. Achteraf bleek dat met ijs er in het best een aangenaam drankje is.
Omdat het vrij laat geworden was besloten we naar huis te rijden. Ons Freya maakte hier een formidabel lekkere broccolipuree met chipolata. De gebakjes die wij hadden meegebracht smaakten ook naar meer.
Inderdaad, het was een mooie dag geworden.

Geen opmerkingen: