dinsdag, juni 03, 2014

Langs de 'innengrenze' dinsdag 03 juni 2014

Bij het ontbijt had ik een gesprek met een mijnheer en mevrouw die al enkele dagen aan een tafel naast de mijne zitten.  Zij vroegen of ik de 'belgier' was ?  Zijzelf kwamen uit de buurt van Leipzig waar ze al wonen van na de oorlog.  Nu kwamen ze naar familie die hier woonde, maar arm was.  Voor de omverwerping van de muur hadden ze die mensen tientallen jaren niet gezien, wel af en toe een brief geschreven.  Soms kwam die zelfs niet aan.  Zij beweerden dat de Stasi (Stats Sicherheit) alle dingen héél goed in het oog hield.  Mijnheer was er ook zeker van dat er verschillende honderden doden zijn gevallen : mensen die de grens wilden oversteken en in mijnenvelden omkwamen, of de gewoon werden doodgeschoten door de grenswachter.  Meestal waren dit soldaten die uit steden kwamen en die heel erg geloofden in de waarden van de D.D.R. Nu weten er niet veel mensen meer wat er allemaal gebeurde.  Volgens hem, idem wat er in de Krieg gebeurde met de Juden, dat wisten de mensen ook niet !  Zij drukten die wetenschap weg omdat ze misschien anders te emotioneel waren.  Hij wenste mij veel geluk vandaag en nog een aangename vakantie !
De wegen waar ik op reed waren dezelfde als altijd : één rijstrook per richting, geen rijstroken en een heel smal weggetje, de autostrade, de tunnels, enz.  Onderwege zag ik een dorpje waar op het dak van elk huis zonnepanelen waren.  Ook naast de autostrade zag ik 'velden' van zonnepanelen, verschillende voetbalvelden groot ! 
Er was weinig verkeer behalve op het stuk van Erfurt naar Weimar daar was het druk.  Ik was er ook van overtuigd dat de autostrade uit de D.D.R. tijd afkomstig was.  
Na bijna 1u30 rijden was ik vier km van Buchenwald.  Er begon een kasseistrook wat bij mij toch wat 'nazi' gevoelens opriep, net zoals de strook van betonnen platen (zoals die vroeger bij ons lagen).
Uiteindelijk op de parking van Buchenwald, naast een hondertal auto's en een twintigtal bussen met schoolkinderen.

Dit staat op de deur van de toegangspoort tot Buchenwald.  Het is afkomstig van een romeinse spreuk en wil zeggen dat iedereen een reden heeft om hier te zijn.  
 Het concentratiekamp Buchenwald, in de buurt van Weimar, werd in 1937 gebouwd door mannen, vrouwen en kinderen die door de SS naar hier gebracht werden.  Het waren allemaal zogenaamde tegenstanders van het regi
me, meestal mensen die niet uit Duitsland kwamen maar uit andere Europese landen.  In totaal werden er ruim 250.000 mensen uit meer dan 50 landen gevangen gehouden.  Er kwamen ongeveer 56.000 mensen om het leven in het kamp.  Velen gewoon in het crematorium, maar ook van de honger, wegens ziekte en ook als gevolg van medische proeven.  Er werden meer dan 8000 Sovjet Russische krijgsgevangen vermoord door de S.S.
Bij de bevrijding door de Amerikanen in 1945 werden er 21.000 gevangen waaronder een 900 kinderen vrijgelaten.
Daarna werd het kamp overgedragen aan de Russen.  Zij hielden er 28.500 mensen gevangen waaronder een 1.000 tal vrouwen.  Allemaal mensen die lid geweest waren van de NSDAP.  In totaal stierven er zo'n 7.100 mensen bij de russen, zij werden in massagraven ten noorden van het kamp begraven.  Je kan het russische gedeelte ook bezoeken maar dit is helemaal anders dan het kamp zelf.
 
Ondertussen is het een Gedenkstätte met verschillende, informatieve tentoonstelling. Het crematorium bracht bij mij toch wel enkele tranen in mijn ogen.  Je zag die toestellen die je ook in films ziet, maar nu in het echt !

In het grote 'Kammergebaude' een vroegere werkruimte is de grootste tentoonstelling gevestigd.  Op het gelijkvloers is te vinden hoe het kamp is opgebouwd, hoe de administratie was, hoe ze de mensen terroriseerden van 1937 tot 1942, de massamoorden uit die tijd, overlevingstechnieken.  Ik zag er een filmpje waarop een overlevende joodse mijnheer vertelde dat zij bijvoorbeeld altijd hun muts moesten afnemen en een 'Sieg heil' moesten roepen als ze een SS'er tegenkwamen, anders .... knal, dood !
De eerste verdieping gaat over de massa-arrestaties,  de medische experimenten, het massale sterven.
Ook hier kwam ik buiten met gespannen emoties.  Daarna bezocht ik nog een kunsttentoonstelling van schilderijen, tekeningen, enz... door gevangen gemaakt.
Ik wandelde door het gehele kamp naar een barak, die gesloten was.  Tenslotte de bunkers !  
Ik was eigenlijk blij dat ik naar het hotel kon rijden !
Enkele foto's die ik nam van SS foto's op de tentoonstellingen :

Wat ik morgen ga doen weet ik nog niet, er is nog wel een grens geval dat ik kan bezoeken, maar ook een vroegere nazikamp waar ze vliegtuigen wilden maken !  Ik zie dat morgen vroeg wel !


2 opmerkingen:

Unknown zei

Echt indrukwekkend ! Er is blijkbaar veel veranderd sinds 1987 : ik herinner me die foto's en zo niet - we hebben daar vooral rondgelopen !

Mireille Nauwelaert zei

Wij zijn enkele jaren geleden eens in Auswitsch geweest, heel aangrijpend, maar hier zie je toch ook nog andere dingen. Onwaarschijnlijk dat dit allemaal kon gebeuren.