dinsdag, april 26, 2011

METZ 2, zaterdag 23 april 2011 namiddag

Na een korte rustpauze in het hotel trok ik gewapend met mijn rugzak en mijn fototoestellen (ook mijn portefeuille natuurlijk) richting binnenstad. Naar de kathedraal. Er was juist een geleid bezoek bezig in het Frans en in het Duits. Ongemerkt (hoop ik) sloot ik mij bij de groep aan. Groot was mijn verbazing toen de gids de kathedraal de 'Sint Stefansdom' noemde in het Duits en daarna de 'Cathédrale Saint-Etienne'. De reden hiervoor heb ik niet kunnen achterhalen. Hoe ze eigenlijk heet vind ik bijzaak, hoe ze eruit ziet is veel belangrijker. Ondertussen kunnen jullie om mijn fotohoekje al een aantal foto's bekijken.Op de plaats waar de gotische kathedraal nu staat stond vroeger een kapel gewijd aan de heilige Etienne. Atilla de Hun verwoeste in 451 heel de streek, maar de kapel bleef overeind staan. Men bouwde bij, men herbouwde en in 1220 besloot ene bisschop Conrad de Scharfeneck (what's in a name) een nieuwbouw te realiseren. Eigenlijk werden er twee kerken gebouwd en in 1330 werd de binnenmuur gesloopt. Het schip, het plafond is maar liefst 42 meter hoog. Wat mij verbaasde. Toen ik buiten voor de kathedraal stond, waar je geen machtige toren zoals bij ons ziet, dacht ik, is dat alles ? Maar binnen : wauw, zo hoog !!!
En er is wel een klokketoren van maar liefst 90 meter ! Ge zou het begot niet zeggen als ge er voor staat !
Speciaal aan de kathedraal Saint Etienne zijn de glas-in-lood ramen. De oudste dateren uit de 13de eeuw, de jongste uit 1970. Natuurlijk werden die kunstwerken gesponsord door de plaatselijke adel (met belastingsgeld ?) zoals Theobald van Lixheim, Jacques Villon, Roger Bissière, enz... Nog specialer aan de jongste glasramen is dat zij werden ontworpen door Marc Chagall.
Er is ook een crypte die je alleen mag bezoeken tegen betaling en zo katholiek ben ik dan ook weer niet. Alhowel ik de afbeelding van de draak Graoully wel eens had willen zien in een kerk.

Enfin na dit bezoek vond ik dat ik een pint had verdient en toog naar de terrasjes op het plein daarnaast. Ik bestelde een 'bière pression' en de vriendelijke ober vroeg mij : Kronenburge, Grim, Leffe ou panache ? Die panache is gewone pils bleek, Kronenburg kennen wij ook, maar dat ze daar Leffe of Grimbergen hadden vond ik tof. Later bleek dat die twee laatste bijna in heel Metz in omgeving ingeburgerd zijn. Enfin, de Grim, smaakte.
Het was nog te vroeg om naar het hotel te gaan en daarom besloot ik maar eens naar het station te gaan. In de buurt van zo'n inrichting zijn meestal toffe cafés en restaurants. Dan kon i meteen verkennen of de 'traverse' onder de spoorweg ook voor voetgangers was. Dit vanwege héél belangrijk morgen.
Dat station is niks speciaals, gebouwd in 1908 in een wel heel eigen stijl. Er was echter een heel goed restaurant in de buurt (vlak over het station) dat al heel lang bestaat en waar ze verdorie lekker eten hadden.De 'entrecote maitre d'hotel' ging heel goed binnen, samen met een karafje witte wijn uit de streek.
Ik heb daarna nog even tv gekeken op mijn hotelkamer en vrij vroeg (rond 10u) in slaap gevallen.

Geen opmerkingen: