Enkele jaren geleden zag ik een uitzending van 'Vlaanderen Vakantieland' waarin dit gebied aan bod kwam. Geschiedenis freak die ik ben, had ik onmiddellijk interesse. Enkele maanden geleden hoorde ik toevallig op Radio 2 weer hierover praten. Ik had nog niet echt een vakantiebestemming gekozen. Maar mijn besluit stond nu vast : met de auto naar Teltow - Fläming !
Via het internet zocht ik naar overnachtingsmogelijkheden. Een pension in Kummersdorf-Alexanderdorf deed mij een heel voordelig aanbied waar ik op in ging.
Wat is er nu zo speciaal aan Teltow - Fläming ?
Om te beginnen is het één groot natuurpark ten zuiden van Berlijn. Meer dan 40% van de oppervlakte is met bos bedekt. Het gebied is ongeveer 2.100 km2 groot en heeft ongeveer 161.000 inwoners. Ter informatie : De provincie Antwerpen is 2.887 km2 groot en heeft meer dan 1.628.000 inwoners.
Teltow - Fläming kende ook een turbulente geschiedenis. In de duistere middeleeuwen werden hier diverse veldslagen ondernomen om aan de veroveringsdrang naar het oosten van de toenmalige heersers tegemoet te komen. Musea zat dus ! In Lutherstadt-Wittenberg (zo heet Wittenberg tegenwoordig), de meest zuidelijke stad van deze regio, spijkerde Maarten Luther op de vooravond van Allerheiligen 1517 zijn stellingen tegen de handel in aflaten op de deur van de slotkerk. Het symbolische begin van het protestantisme.
Tijdens WO II was in Teltow - Fläming het Oberkommando van de Wehrmacht gevestigd. Na de wereldoorlog maakten de Sovjets hier het hoofdkwartier van de luchtverdedigingstroepen in Europa van. Heden zijn dit 'openluchtmusea'.
En dan dat Fläming ?
In de tweede helft van de 12de eeuw heerste er ene Albrecht De Beer, of Albrecht I over deze streken. Hij wou een belangrijke, opvallende rol spelen in Brandenburg en voor de Brandenburgse vorsten. Zo vocht hij onder andere mee in veldslagen in Italië en Polen.
Niet uit religieuze overwegingen, wat de foto suggereert, maar louter uit eigenbelang : gebiedsuitbreiding ! Niet alleen voor de vorsten, maar ook voor zichzelf. Hij keek daarbij vooral naar het oosten, het huidige Polen.
Tijdens zijn militaire bezoeken aan Italië maakte hij hoogstwaarschijnlijk kennis met Vlaamse huurlingen. Hij bewonderde hun inzet en strijdlust. Later, terug in zijn 'heimat' herinnerde hij zich dit. Omdat hij nood had aan arbeiders om zijn gebieden te bevolken en ontwikkelen deed hij beroep op immigranten. Omdat het in het toenmalige Europa, vooral hier bij ons, nogal rumoerig was, stuurde hij ronselaars naar Vlaanderen en Holland. Hij beloofde hen een herenleven en duizenden vertrokken gepakt en gezakt, met familie en kinderen, met paard en kar naar het verre Brandenburg.
Meestal kwamen die via Wittenberg hier terecht en vestigden zich in deze streek.
Er bestaat een fietsroute 'Auf Spuren der Vläminge' waar je de invloed van deze migranten kan waarnemen. In metselwerken, bosbouw, irrigatiekanalen en handwerktradities kan je een Vlaamse hand zien.
Uiteraard was ik ook nieuwsgierig hoe dit stukje van de vroegere DDR er uitzag : Was er nog iets te zien van communistische invloeden ? Staat het 'Osten' momenteel op hetzelfde peil als de rest van de Bondsrepubliek ? Hoe denken de mensen over vroeger en nu ?
Méér dan redenen genoeg voor mij om Teltow - Fläming ook eens te gaan verkennen !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten