Was het mee daardoor, ?, maar het leek mij alsof zowel De Keyserlei als de Meir een heel pak van hun glorie verloren hebben. Zeker als je vertrekt vanuit de spoorwegkathedraal. Want dat is het CS ! Ik wil niet zo ver gaan dat dit bouwsel gerust een nieuw 'wereldwonder' mag genoemd worden (je weet wel, bij die reeks gebouwen en monumenten die verleden jaar tot die status verheven werden), maar het is zeker ontzagwekkend en groots. Het is ongelooflijk dat die massa steen rust op ... koeievellen ! Hoe zouden die er trouwens na zoveel jaar uitzien ?
Langs de italiaanse eettenten en de Mac Quick Donalds kruis je 'den boulevard' en word geconfronteerd met het witte standbeeld van Sir Anthony Van Dyck, waar iedereen voorbijgaat. Allez bijna iedereen. Zouden de duizenden dagelijkse wandelaars, shoppers en ander volk weten wie hij is ? Zouden er tien mensen zijn die al eens een werk van hem gezien hebben ? Anthony, Antoon, Antonis, Van Dijck word ook de 'Mozart' onder de schilders genoemd. Hij kreeg van Charles 1, koning van Engeland, het adelijke 'Sir'.
Dan de Meir. Ik ben eens even gaan grasduinen in Wikipedia en vond (oa) volgende betekenis voor meir : oude schrijfwijze voor 'meer'. Mij leek het eerder 'minder' ! Afgemeten naar de grandeur die ik ken van de Meir van toen ik een tiener was. Gelukkig zijn er een aantal straatmuzikanten en andere 'kunstenaars' die de boel opvrolijken. Zo is er nog iets animatie.
Langs de ouwe trouwe Boerentoren slenterden wij naar de Groenplaats. Oh ja, eindelijk komt die Boerentoren voor zijn eigenheid uit : op het dak staat, voor diegenen die het opmerken, KBC !
De Groenplaats, of voor ingewijden Het Groen Kerkhof, was al duidelijk klaargemaakt voor de massa volk die vandaag Antwerpen zou bezoeken, tgv de Antwerp Ten Miles. Allerlei kraampjes beletten het zicht op (één der) bekendste Antwerpenaars : PPR. Spijtig want ik wou zijn duim nog eens zien. Toch heerste er het bekende, genoeglijke vakantiesfeertje. De terrasjes zaten overvol. De horecahouders waren nog niet echt klaar met hun bedienend personeel. We vonden een vrij tafeltje aan het vijfde terras dat we passeerden en na verwoede pogingen lukte het om na 35 minuten een garçon te bewegen onze bestelling op te nemen. Toen de bestelling eindelijk kwam bleek bijna de helft nog verkeerd te zijn ook. Maar om weer geen halfuur te wachten dronk ik dan maar de pils op ipv 'het bolleke' dat ik verwachtte.
Diegenen die bij het wandelen op 'Het Groen Kerkhof' scrupules moesten hebben ivm de menselijke resten onder hun voeten : No problem ! Onder je voeten staan nu ijzeren kistjes op de inmense parking !Er stond een bezoek aan de kathedraal op het programma. Wij dus de kerk binnen. Bleek dat er een dienst bezig was dus ... wij terug naar buiten. Ondertussen viel er druilend nat, net iets meer dan muggenpis, dus met het hoofd tussen de schouders bewonderden wij vlug de klassieke gildenhuisgevels van de Grote Markt en richtten onze neus naar de Hoogstraat. Ondertussen was er ook nog een vrij koude wind opgedoken die van die straat een echt trekgat maakte. Wij waren dan ook blij dat we de, kale, voetgangerstunnel konden induiken.
Op de Linkeroever vlug de uitleg van Le Corbusier die dit stadsdeel ontwierp, een kort tripje langs de dijk om de skyline van Antwerpen te bekijken, vlug langs het monument ter ere van Koning Boudewijn. Hier was het vooral de treurwilg die de aandacht trok.
Het Retrocafé was een oase van warmte. Een lekkere italiaanse koffie gaf ons de moed om terug naar het centrum te trekken.
Hier en daar nog een koffietje om uiteindelijk te belanden in Kelly's Pub waar de Guinness heerlijk was !
OK ! Niks speciaals. 'Iedereen' kent Antwerpen en die wandeling. Maar gezien de omstandigheden was het een lesje in 'chauvinisme beheersen en uiteindelijk zeker de moeite waard.